Overslaan naar inhoud

Zaaien in het vroege seizoen - Resultaten en lessen

12 februari 2025 in
Zaaien in het vroege seizoen - Resultaten en lessen
Renauld Lacroix
| 1 Opmerking


Inleiding

In onze vorige Blog Creëer in januari thuis een plantenkwekerij we zagen hoe we de voorwaarden konden creëren om een kamer in je huis om te toveren tot een kleine plantenkwekerij.

15 dagen later, laten we de resultaten bekijken.

Vijftien dagen geleden, op 27/01/25, werden de eerste twee kweekbakken gestart, één met bloemkool en de andere met rode kool. 

Hier is het proces dat gevolgd werd voor deze kweekbakken.

Het vrijkomen van granen uit de kiemrust

Ik vul een kweekplaat met potgrond en bevochtig deze. Ik leg de zaden in de cellen en bedek ze met een lichte laag gezeefde potgrond. Vervolgens plaats ik deze plaat in een kamer, de Plantenkwekerij, waar een constante temperatuur van 20° heerst en bevochtig ik de potgrond met een handspuit. 

Ter herinnering, de uitkomst uit de rusttoestand van het zaad gebeurt door toevoeging van water en de juiste temperatuur. Kortom, we laten het zaad geloven dat het lente is. Ja, liegen is slecht. 🤥

Vervolgens bedek ik mijn kweekbak om de vochtigheid te behouden en controleer ik regelmatig of het substraat opnieuw bevochtigd moet worden.

Op dit moment speelt licht geen rol. Voor de duidelijkheid, ik doe deze eerste stap in mijn kantoor en mijn trays staan zelfs niet dicht bij het raam. Voor meer informatie over licht nodig ik u uit om de blog opnieuw te lezen. Creëer in januari thuis een plantenkwekerij.

Voor de meeste groenten is de kieming na een week voltooid met de verschijning van de zaailingen. U zult trouwens al snel merken dat ze gebrek aan licht hebben en naar het raam reiken. Het is tijd om uw trays naar een geschiktere plek te verplaatsen..

Hoe diep moeten de zaden worden begraven?

De zaden, of ze nu in een kweekbak of in de volle grond worden geplant, moeten op een optimale diepte worden geplaatst. Het hele probleem is dat de zaad, met de opgeslagen energie, voldoende energie heeft om te kiemen, uit de grond te komen en zijn zaadlobben - een beetje zoals een satelliet die in een baan is gestuurd 🛰️

Als je het te diep plant, zal het niet genoeg energie hebben om de oppervlakte te bereiken en als je het te oppervlakkig plant, loopt het het risico uit te drogen en nooit te kiemen (of gegeten te worden door hongerigen zoals vogels bijvoorbeeld).

Er is een eenvoudige regel om te onthouden om de juiste diepte te vinden voor de meeste zaden (met uitzondering van enkele fotosensitieve zaden zoals basilicum)

Dp = k * Dm

  • Dp = Diepte.
  • Dm = Diameter van het zaad.
  • k = Vermenigvuldigingscoëfficiënt, namelijk 2 of 3. We neigen naar 2 voor zware bodems en 3 voor lichte bodems.

Deze berekening is ook van toepassing op bollen - bijvoorbeeld tulpen.

De ontwikkeling van de zaadlobben

Zoals we in de blog Creëer in januari thuis een plantenkwekerijde ontwikkeling van de zaailingen vereist een beetje warmte, water en vooral veel licht.

Daarom verplaats ik mijn kweektrays naar een tweede kamer, de Pépinière, waar ik een kweeklamp heb geïnstalleerd om voldoende licht te bieden. Regelmatig controleer ik of er water moet worden toegevoegd en zorg ik voor een goede ventilatie van de kamer door het raam open te zetten..

Wanneer mijn zaailingen voldoende ontwikkeld zijn en afhankelijk van hun tolerantie voor lage temperaturen, kan ik ze verplaatsen naar mijn koude kas buiten of zelfs opnieuw planten in de volle grond.

Resultaat en leerervaringen - Problemen en oplossingen

Dat is allemaal heel goed, maar wat is de balans van deze twee weken in de kwekerij? 🤔

Constat

Ondernomen acties

1 - Alles gaat te goed!

Het kan gek lijken, maar de omstandigheden in de kwekerij zijn "te" goed en daardoor groeien de planten "te" snel. Op zich is dat goed nieuws, maar omdat ik mijn eerste planten vrij vroeg heb gestart, loop ik het risico om heel vroeg in het seizoen met planten te zitten die verplant moeten worden, en mijn arme baby-kooltjes zullen van een kwekerij waar ze in optimale teeltomstandigheden worden vertroeteld, naar een moestuin gaan met wind, aanzienlijk lagere temperaturen en koude grond. De schok kan hard zijn en de planten kunnen zich er niet van herstellen of stress ondervinden die hun toekomstige ontwikkeling zal beïnvloeden en/of hen gevoeliger zal maken voor ziekten..

Ik laat de planten geleidelijk aan wennen aan het leven buiten. 🥶

  • Ik heb de temperatuur in de Kwekerij verlaagd, die nu rond de 15° draait.
  • Ik begin heel langzaam de planten in mijn koude kas te verplaatsen en ik breng ze alleen 's nachts naar binnen of als de temperaturen te laag zijn. Ik ga binnenkort een "verwarmende" tafel bouwen om de planten ook 's nachts in de kas te houden..
  • Ik heb de kweeklamp hoger gezet. Met hoger zetten bedoel ik de afstand tussen de lamp en de zaailingen vergroten. Zie het volgende punt.

2 - De tuinbouwlamp

Zoals uitgelegd in de Blog Creëer in januari thuis een plantenkwekerij, heb ik een kweeklamp in de kwekerij gezet. Het is een LED-lamp, maar toch straalt hij warmte uit en zelfs best veel warmte eigenlijk. Tussen 2° en 3°. Dus als ik denk dat mijn zaailingen op 18° staan, zijn ze eigenlijk rond de 20°. 🔥

Ik heb de LED-lamp hoger gezet zodat deze minder dicht bij de zaailingen staat.

  • Ik heb mijn thermometer onder de LED-lamp geplaatst om de exacte temperatuur te meten waaraan de planten worden blootgesteld.
  • Ik heb alle verwarmingssystemen uitgeschakeld en ik open vaker het raam.

3 - De temperatuur

Voor groenten uit een koud klimaat is 20° te hoog voor de ontwikkelingsfase van de zaadlobben en de plant. Daarom heb ik de temperaturen verfijnd in vergelijking met wat ik in de blog uitlegde. Creëer in januari thuis een plantenkwekerij

Voortaan pas ik de volgende parameters toe

  • Plantenkwekerij
    • Minimaal 20° voor alle zaaien.
  • Pépinière
    • Planten van een koud klimaat (kool, witloof, spinazie) - Tussen 14° en 18°.
    • Planten van een warm klimaat (tomaten, aubergines) - Tussen 18° en 25°.

4 - Schimmels - schimmelinfectie

Uiteraard moest er een paddenstoel op het feest verschijnen. Ik weet wel dat je niet te veel moet water geven ... maar ja, ik heb te veel water gegeven en daardoor is het niet misgelopen - te veel water en gebrek aan ventilatie = schimmelziekte.

Na een week in de kwekerij merkte ik op dat mijn bloemkoolplanten niet goed groeiden. Ze leken niet erg krachtig en ze hingen slap. Toen ik ze van dichterbij bekeek, merkte ik een bruinachtige schimmel onder de bladeren op. Het lijkt dus sterk op wat beginnende kwekers vrezen - een schimmelziekte. 🍄

Ik heb deze kweektray van de andere kweekbakken geïsoleerd om de verspreiding van de schimmel te voorkomen.

  • Ik heb kaneel (antischimmel en afschrikmiddel) over de potgrond gestrooid om de verspreiding van de schimmel te beperken.
  • Tijdens de dag heb ik de kweekbak naar buiten gehaald zodat deze kon luchten en heb ik tegelijkertijd de kamer goed geventileerd..
  • Ik heb uiteraard de bewatering van deze kweekbak stopgezet 🚿
  • Ik spuit elke dag, gedurende 3 dagen, een knoflookinfusie (een andere natuurlijke schimmelbestrijdingsmiddel). Om de infusie te bereiden, is er niets eenvoudiger - zie het "recept" aan het einde van de blog en bekijk de resultaten hieronder.

Nog een paar dagen om te zien of de zaailingen gered zijn, maar na 2 dagen sproeien met de knoflookinfusie lijkt het resultaat me niet slecht..

Voor

Na

Hier is een close-up van de bruine viltvorming aan de binnenzijde van de cotylen (de bruine kleur op de potgrond is kaneel😉) 

Bewatering - enkele regels om problemen te voorkomen

  • Water geven in de ochtend. Nooit 's avonds om de ontwikkeling van ziekten zoals schimmelziekten te voorkomen.
  • Nooit stilstaand water hebben en dus regelmatig maar licht water geven en/of ervoor zorgen dat er een goed doorlatende ondergrond is.
  • De potgrond bevochtigen en niet de bladeren om schimmelziekten te voorkomen. Denk eraan om van onderaf te water geven en laat het water door capillariteit in het substraat omhoogkomen.
  • De kleur van het substraat is een goede indicator van het waterniveau. Licht = droog terwijl donker = nat.
  • We gieten als het droog is.
  • Bij voorkeur regenwater gebruiken.
  • Gebruik water op kamertemperatuur om thermische schok voor de planten te voorkomen.
  • "Het is beter om een licht dorstige plant te hebben dan een plant die te veel water heeft gekregen"

Knoflook-antischimmel - het recept

  • Ingrediënten
    • 4-5 teentjes knoflook.
    • 1 liter water.
  • Procedure
    • Breng het water op 90° (laten sudderen, niet koken).
    • De teentjes knoflook pletten.
    • Haal het water van het vuur en voeg de teentjes knoflook toe.
    • Bedekken en 12 tot 24 uur laten trekken (hoe langer het trekt, hoe sterker de concentratie is).
    • Het water filteren om de teentjes knoflook te verwijderen.
    • In een vernevelaar doen en sprayen.

Bereid je er vervolgens op voor om meerdere dagen te leven met een constante knoflookgeur in de keuken en de kwekerij🧄😉

Conclusie

Om af te sluiten, hier is een korte samenvattende video die het zaaien van artisjokzaden toont






Aanmelden om een reactie achter te laten