In deze blog gaan we bekijken hoe je een kwekerij kunt opzetten in een kamer van het huis om zo snel mogelijk mooie planten te hebben in het jaar.
Laten we gaan!
De grote boze vorst!
In onze streken, in België wat ons betreft, maar dit geldt ook voor alle gebieden ten noorden van de Loire, kunnen we onze groenten niet te vroeg in het jaar zaaien. Tot de beroemde IJsheiligen - op 13 mei - is er altijd een risico op vorst die de vorstgevoelige planten kan vernietigen.
We weten dat vorst gevaarlijk is voor veel planten, maar wat zijn de werkelijke effecten van vorst? Ik hoop dat je in een goede bui bent, want we gaan het nu hebben over dood en vernietiging.😏
- Een plant bestaat voornamelijk uit water. Wanneer het bevriest, vormt het kristallen die de cellulaire wanden van binnenuit doorboren en scheuren in de externe weefsels veroorzaken naarmate ze uitzetten.
- Het water dat in ijs is veranderd, is niet meer beschikbaar voor de planten die uitdrogen.
- De vorst blokkeert de geleidingsvaten van de plant en verhindert de circulatie van water en voedingsstoffen. Kortom, de vorst blokkeert de fotosynthese.
- Als gevolg van de werking van de vorst worden de beschadigde weefsels necrotisch.
- Bovendien zijn beschadigde planten verzwakt en kwetsbaarder voor andere vormen van toekomstige stress, zoals ziekten en droogte.
- Ten slotte belemmeren de beschadigde knoppen en wortels de ontwikkeling van de plant, wat zal leiden tot een groeivertraging.
Kortom: invriezen is niet cool! 🥶
Kortom: invriezen is niet cool! Je moet vooral waakzaam zijn voor jonge scheuten (breekbaar, zacht en drassig) en voor bloeiende planten.
Dit is allemaal erg mooi, maar als je pas half mei begint met het kweken van je planten, moet je ruim 3 maanden wachten voordat je een goed Mozarella-tomaatje krijgt.
Een relatief goedkope oplossing is om uw planten in een binnenkwekerij te laten beginnen. Laten we kijken hoe we het moeten doen.
Let's see how to do it.
De groeistadia van een plant
Allereerst is het belangrijk om de groeifasen van een plant en zijn specifieke behoeften in elke fase te begrijpen. Voor de eenvoud zal ik hier heel algemeen blijven, ook al kunnen de behoeften per plantsoort verschillen. Een meer gedetailleerde beschrijving van de behoeften op basis van de planten zou het onderwerp kunnen zijn van een volgende blog. Niettemin gelden de eerder genoemde waarden voor het overgrote deel van de groenten en kunnen daarom als werkbasis dienen.
Germination
Het is magisch!
Al het genetische erfgoed van een groente zit in een heel klein zaadje en het kan, als het onder goede omstandigheden wordt bewaard, jaren wachten voordat het wakker wordt. Er wordt gezegd dat het inactief is. Om het zaad uit zijn vorm te halen en te laten ontkiemen, moet je het voorzien van warmte en vochtigheid. Licht is in dit stadium nog optioneel.
Parameter | Waarde |
Temperatuur | 18°-22° |
Licht | N.A. |
Duur van de blootstelling | N.A. |
Vochtigheid | 80%-90% |
De ontwikkeling van zaailingen
In dit stadium ontwikkelen zich primaire wortels om de plant te verankeren en voedingsstoffen te absorberen. De eerste “valse” bladeren, de zaadlob verschijnen. De plant heeft een gematigde hoeveelheid licht, een milde temperatuur en vochtige, goed doorlatende grond nodig.
Parameter | Waarde |
Temperatuur | 18°-22° |
Licht | 10.000 lux |
Duur van de blootstelling | 12-16 uren |
Vochtigheid | 60-70% |
Vegetatieve groei
De machine, of moet ik zeggen de fabriek, is nu gelanceerd. Echte bladeren verschijnen, wortels verspreiden zich en stengels worden langer. De plant heeft gedurende een lange periode veel licht nodig om de fotosynthese op gang te brengen. Het voedt zich ook met essentiële voedingsstoffen, de beroemde NPK - zie de Blog Stikstof honger, aanwezig in het substraat
Parameter | Waarde |
Temperatuur | 18°-22° |
Licht | 20.000 - 35.000 lux |
Duur van de blootstelling | 14-18 uren |
Vochtigheid | 50%-70% |
Laten we deze parameters nu in meer detail bekijken om een gezonde kwekerij te bouwen.
De temperatuur
Zoals eerder vermeld, neem ik gemiddelde waarden, wat verklaart dat de temperatuurbereiken in elke fase identiek zijn. De temperaturen zijn iets hoger voor warme seizoensgroenten - tomaten, paprika's... - en iets lager voor koude seizoensgroenten - kool, spinazie... Maar goed, als je een temperatuur van 18-22° aanhoudt, zou alles in orde moeten zijn 😉
Wees voorzichtig met te lage temperaturen, die het ontwikkelingsproces zullen vertragen of zelfs belemmeren, terwijl te hoge temperaturen het risico lopen thermische stress te veroorzaken met als gevolg een onevenwichtige groei van de plant en verwelking van de plant.
Probeer in alle gevallen een maximaal temperatuurverschil van 5° tussen dag en nacht aan te houden.
Als je de kinderkamer in een kamer in huis zet, zou de temperatuur niet moeilijk te controleren moeten zijn.
De luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid is vooral tijdens de kiemfase van cruciaal belang om de kiemrust van het zaad te doorbreken. Daarom is het belangrijk om tijdens het zaaien het substraat goed te bevochtigen. Sproei vervolgens regelmatig water op de zaailingen om ze gelijkmatig vochtig te houden zonder drassig te worden. Zorg ervoor dat u niet te veel water geeft of dat u het te "krachtig" gebruikt, bijvoorbeeld met een gieter, om het zaad niet te verstoren. Van mijn kant gebruik ik een vernevelingsspuitfles om het substraat te bevochtigen. Ook kunt u in de kweekbak een laagje water toevoegen, zodat deze door capillariteit in het substraat opstijgt. Plaats ten slotte een transparant deksel of een koepel over de kweekbak om de luchtvochtigheid op peil te houden (en het helpt ook om de warmte vast te houden).
Tijdens de volgende fasen moet de luchtvochtigheid gematigd zijn. Het is belangrijk om waterstagnatie op de ondergrond te voorkomen en voor een goede ventilatie te zorgen. In dit stadium kan een te hoge luchtvochtigheid de ontwikkeling van ziekten zoals vochtdemping bevorderen. Bevochtig in het algemeen het substraat in plaats van de bladeren direct om de kans op ziekten en vooral de cryptogame ziekten.
Het licht
Hoewel het aanpassen van de temperatuur of luchtvochtigheid nog steeds vrij eenvoudig is, is het aanpassen van het licht ingewikkelder.
Misschien heb je eerder gelezen dat planten een bepaalde lichtintensiteit nodig hebben, evenals een vrij lange blootstellingsduur. In onze regio's voldoen we tijdens de eerste maanden van het jaar aan geen van deze criteria. Zelfs als u uw planten in een goed verlichte ruimte en op de vensterbank plaatst, haalt u niet de gewenste belichtingsduur.
Bovendien, en dat heb ik tot mijn spijt ontdekt, filtert dubbele of driedubbele beglazing een deel van de UV- en infraroodstraling die nodig is voor de fotosynthese. Dus je denkt dat je zaailingen worden blootgesteld aan zonlicht, terwijl dat niet het geval is! 😯 Het directe gevolg is dat ze ‘draaien’ tijdens de vegetatieve groeiperiode. Dit merk je bij planten die heel snel en heel hoog worden. In principe lijkt dit misschien goed nieuws, maar in feite zoekt de plant het licht op en groeit daarom als een wijnstok naar wat hij ‘denkt’ als een bron van licht in plaats van zijn basis te consolideren. Uiteindelijk heb je een dun plan dat kwetsbaar blijft en mogelijk niet herstelt als je het in de grond stopt. Gelukkig is het, als het op tijd wordt ontdekt, mogelijk om een plant die “draait” te herstellen. Dit is een goed onderwerp voor een volgende blog 😏
Het ideaal is om kunstlicht aan te bieden via tuinbouwlampen of T5- of T8-TL-buizen (Philips, Osram of Sylvania). Zelf heb ik gekozen voor een PureLED tuinbouwlamp... PureLED Pro 680W gekocth bij GrowLED. Bij de aanschaf van dit type lamp is het belangrijk om rekening te houden met het verbruik, de afgegeven warmte, de PPF – lichtintensiteit – en de PPFD – de verdeling van het licht over het oppervlak. Meer uitleg in een andere blog. !!!
Kleine anekdote: door dit type lamp te kopen, zul je snel begrijpen dat hun klantenkring ook planten kweekt, maar niet alleen op het gebied van de "traditionele" tuinbouw. 🤯- Bekijk de video over de montage van de lamp in het gedeelte Video's
CO2-niveau en beluchting
Een natuurlijk CO2-niveau van ongeveer 400 ppm is over het algemeen voldoende voor de meeste planten.
In een normale omgeving is het CO2-niveau a priori geen probleem. Vergeet niet om de kamer regelmatig te ventileren, terwijl je een goede temperatuur en een goede luchtvochtigheid handhaaft. Als je een tekort aan CO2 hebt, voeg dan meer planten toe of blijf in de kamer – je ademt CO2 uit. 😏
De zaden
Het is goed om de juiste parameters voor uw kwekerij te hebben, maar u moet nog steeds over de grondstoffen beschikken.!
Zoals uitgelegd in de blog Tuinbouw, een kwestie van planning waar we al onze zaden besteld hebben Agrosemens.
En ja hoor, ze zijn aangekomen. Bekijk de Seed Unboxing-video in de sectie Video's
De kweektrays
Voor de kweekplaten heb ik gekozen voor twee trayformaten Quickpot gekocht bij Ferauche & Gillet.
Een bak met 60 rechthoekige cellen van 45 cm aan elke kant en 70 cm diep. Ze zijn erg groot en vereisen een vrij grote hoeveelheid potgrond. Ik gebruik ze voor planten met een redelijk ontwikkeld wortelstelsel en die lang op de kwekerij blijven staan. Zo plant ik half januari de eerste kolen en begin maart plant ik ze in de volle grond. Ze blijven dus 7 weken in de pot. Hetzelfde geldt voor tomaten en paprika's. Door grotere containers te nemen, gok ik erop dat ik mijn planten niet in een grotere pot hoef te verpotten voordat ik ga zaaien. Op deze manier bespaar ik tijd en traumatiseer ik de wortels van de plant minder door opeenvolgende manipulaties.
Een tray van 104 ronde cellen met een diameter van 31 cm en een diepte van 45 cm voor planten die korter op de kwekerij staan en een minder ontwikkeld wortelstelsel hebben, zoals bijvoorbeeld slasoorten.
Let op, deze platen hebben geen bodem waar water weg kan lopen. Plan dus een bakje zodat restwater niet overal naar toe stroomt 🤯
Ik had ook klonten kunnen maken met een klontenpers of wat kunnen zaaien in trays, maar ik heb voor één en slechts één methode gekozen om mijn taak te vereenvoudigen.
The potting soil
Tenslotte is de keuze van het substraat belangrijk. Het zaaien gebeurt in potgrond waarvan het essentiële bestanddeel turf is. Het speelt een cruciale rol in het vermogen om water vast te houden (tot 20 keer het gewicht in water) en dus bij het handhaven van een constante luchtvochtigheid voor de planten. Bovendien bevordert turf het microbiële leven, verbetert het de luchtretentie voor een betere oxygenatie van planten en beperkt de lage pH de ontwikkeling van bepaalde schimmelziekten.
Het grote nadeel van turf is dat het in beperkte hoeveelheden in de natuur voorkomt en dat het gebruik ervan daarom een zekere impact heeft op het milieu. Er zijn steeds meer alternatieven voor dit product, zoals kokosvezel of compost.
Het tweede belangrijke element in potgrond is perliet. Dit verbetert de drainage en houdt tegelijkertijd voldoende water vast. Dit zijn de kleine witte “knikkers” in de grond.
Goed! Voor de potgrond heb ik potgrond genomen PRO BIO - Agaris (Semis) bij Ferauche et Gillet. Je zult niet zeker zijn van een goede keuze. En inderdaad, het is een compositie van tourbe en geen inhoud van perliet !!!
Ik heb zojuist twee zaailingen met 60 cellen gemaakt: bloemkool en rode kool. Vonnis binnen een week. Afwachten en zien 🤞
Conclusie
Kortom, om uw kinderkamer binnenshuis te creëren, heeft u idealiter...
- ...een speciale kamer in je huis (pas op voor katten die in de modder krabben 😉)
- ...verwarming.
- ...een watersproeier/minisproeier.
- ...een tuinbouwlamp (of andere betrouwbare lichtbron)
- ...cultuurplaten
- ...potgrond
- ...tijd en liefde🪴
En je moet ook rekening houden met de volgende parameters in elke fase van de groei van je planten.
Kieming | Ontwikkeling van zaailingen | Vegetatieve groei | |
Temperatuur | 18°-22° | 18°-22° | 18°-22° |
Licht | N.A. | 10.000 lux | 20.000-35.000 lux |
Duur van de blootstelling | N.A. | 12-16 uren | 14-18 uren |
Vochtigheid | 80%-90% | 60-70% | 50%-70% |
Hier is het eindresultaat met de eerste twee zaaitrays. Zoals je ziet laat ik tijdens de ontkiemingsfase de deksel erop zitten om vocht vast te houden.
Over een week zouden de eerste scheuten er moeten zijn 🤞