Deze week, een kort blogje (ja, het tuinwerk is weer vrij intensief begonnen) over de temperaturen voor het zaaien en de groei van groenten
De optimale temperatuur
A priori is dit eerste begrip duidelijk. Het gaat simpelweg om de ideale temperatuur zodat een zaadje kan kiemen of een plant kan groeien onder de beste omstandigheden, dus zonder thermische stress.
Ik begin met dit begrip omdat het de twee volgende begrippen mogelijk maakt, namelijk de vegetatiegrens en de maximale temperatuur.
De nulpunt van de vegetatie
Zoals elke plant een optimale temperatuur heeft om te groeien, heeft ze ook een temperatuur waaronder ze stopt met groeien! Dat is het nulpunt van de vegetatie.
Let op dat je de nul van de vegetatie niet verwart met de vorsttemperatuur van een plant (zie de Grote boze vorst in de Blog Creëer in januari thuis een plantenkwekerijéer). Wanneer een plant zijn nul van vegetatie bereikt, wordt deze niet direct beschadigd, het is gewoon dat hij niet genoeg warmte ontvangt om te groeien.
Ze wacht!
Als ik zeg dat ze niet beschadigd is, is dat op korte termijn waar, maar na verloop van tijd kan de plant verschillende negatieve effecten ondervinden.
- Achtergebleven groei
De plant absorbeert het water en de voedingsstoffen niet meer efficiënt, waardoor hij achterloopt in groei, wat de bloei en de oogst uitstel. Dus te vroeg planten kan een valse goede idee zijn. - Kwetsbaarheid
Een langdurige blootstelling aan te lage temperaturen verzwakt de plant, die later kwetsbaarder zal zijn voor plagen en ziekten. - Tekortkomingen
De moeilijkheid om voedingsstoffen op te nemen kan tekorten bij de plant veroorzaken, vooral bij jonge planten waarvan het wortelsysteem weinig ontwikkeld is. - Kwaliteit
De smaakkwaliteit van de productie (bijvoorbeeld tomaten) kan aangetast worden. - Voortijdige stijging
Uiteindelijk kan de stress door de kou een voortijdige bloei (zaadvorming) veroorzaken (sla, radijs ...)
Het is om deze reden dat er een ideale datum is voor het zaaien van groenten. Men kan natuurlijk eerder zaaien, op voorwaarde dat men uitgerust is om enkele graden te winnen om boven het nulpunt van de vegetatie uit te komen (verwarmde kas, koude kas, afdekmaterialen, tunnel Nantais...)
De maximale temperatuur
Nu we het over de minimale temperatuur hebben gehad, laten we het over de maximale temperatuur hebben. Eerste constatering, het is even slecht voor een groente om te veel warmte te hebben als om te veel kou te hebben!
Eenmaal de maximale temperatuur bereikt en overschreden is, kunnen de volgende nadelige effecten optreden
- Achtergebleven groei
Net als bij de nul van de vegetatie vertraagt de groei sterk, voornamelijk door de ademhaling van de plant🤔
Ja, inderdaad! Een plant ademt, we noemen dit cellulaire ademhaling. Deze ademhaling verbruikt energie, glucose die door fotosynthese wordt aangeleverd. Het probleem is dat bij te hoge temperaturen de plant steeds sneller ademt en dus steeds meer glucose vraagt, terwijl tegelijkertijd de fotosynthese vertraagt omdat, om het simpel te zeggen, de plant zijn poriën (de stomata - poriën van de bladeren) sluit om te voorkomen dat hij te snel uitdroogt. Als gevolg hiervan is er een onevenwicht tussen de aanvoer en de behoefte aan glucose, met als gevolg een vertraging van de groei. - Kwetsbaarheid
Groenten die thermische stress ondervinden, zijn dan gevoeliger voor ziekten en plagen, zonder te vergeten dat bepaalde schimmelziekten zich bij hoge temperaturen (vooral als de luchtvochtigheid hoog is) vermeerderen. - Uitdroging
Als de watertoevoer niet voldoende is, de plant dehydrateert en verwelkt. - Daling van de productie
De pollen kan niet levensvatbaar worden. Dit is de beroemde bloei van tomaten. De bloemen bloeien, worden geel en vallen uiteindelijk af zonder vruchten te hebben gegeven. - Zonnebrand
Net als u kunnen groenten zonnebrand krijgen, wat zich uit in necrose op de bladeren en de vruchten.
In België is ons klimaat over het algemeen fris en vochtig, maar het is vaak in de serres dat we geconfronteerd worden met warmteproblemen. Om de hitte te bestrijden, kunnen we schaduw bieden (schaduwdoek, hoge planten die schaduw geven), zorgen voor een goede ventilatie, regelmatig en op het juiste moment water geven (in de ochtend, laat in de avond, aan de voet van de planten), mulchen om de grond te isoleren en de verdamping te verminderen.
Concluderend moet men anticiperen
Om problemen te voorkomen, moet je maximaal anticiperen en dat begint met het raadplegen van de weersvoorspelling om de juiste maatregelen te nemen om de effecten van "extreme" temperaturen, in beide richtingen, tegen te gaan. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een mulchlaag als de weersvoorspelling vorst voor meerdere dagen aankondigt of het openen van de deuren en ramen van de serre meerdere dagen voor een hittegolf.
Iedereen zal, afhankelijk van zijn omgeving, de meest geschikte oplossingen voor zijn "terroir" implementeren.
Om te voorzien, hier is de link naar een tabel met de kiel- en groeitemperaturen van een hele reeks groenten. Groenten voeg ik geleidelijk toe. Aarzel niet om ons in de reacties te vertellen als u wilt dat wij een specifieke groente aan de tafel toevoegen.
Intussen, veel tuinplezier en tot de volgende keer 😘
Een kleine "teasing" om af te sluiten. Volgende week zullen we deze informatie aanvullen met een nieuw concept dat ons in staat zal stellen de datum van onze oogsten te voorspellen op basis van de temperatuur. Tot volgende week 🤔😜