Overslaan naar inhoud

Witlofsalade in allerlei vormen!

16 mei 2025 in
Witlofsalade in allerlei vormen!
Hugo Lacroix
| Nog geen reacties

👋 Beste Compagnions, hallo! 👋

We waren verheugd u te ontvangen tijdens deze eerste openingsweek van onze winkel.

Vandaag schrijven we een blog om jullie recepten voor een iets specialere salade voor te stellen, met een echte Belgische naam. Ik heb het over... de witlofsalade!

In deze blog vindt u 4 manieren om deze licht bittere salade te bereiden, die net zo smaakvol is als zijn neven en nichten. 4 frisse gerechten die de zomer al in huis uitnodigen. 😋

Als een van deze recepten je bevalt, zullen de in de winkel van de Compagnie te koop verkrijgbare ingrediënten in GROEN worden aangeduid (De winkel is geopend van maandag tot zaterdag, van 10.00 tot 19.30 uur)

Eerste recept: Gekarameliseerde witlofsalade met peer, lente-ui en geroosterde hazelnoten

Ingrediënten (Voor 2 personen) :

  • 1 witlofsalade
  • 1 goed rijpe peer
  • 1 lente-ui
  • Gekneusde hazelnoten
  • Olijfolie
  • Ahornsiroop of appelsiroop (Optioneel)

Voorbereiding :

  1. Snijd de lente-ui fijn en laat deze even bakken in een beetje olie.
  2. Voeg de witlofsalade toe, gevolgd door de plakjes peer.
  3. Laat koken tot een lichte karamelisatie.
  4. Bonus: Voeg een scheutje ahornsiroop of appelsiroop toe.
  5. Voeg de hazelnoten toe net voordat je gaat proeven.


Tweede recept: Warme witlofsalade, appel, rode ui en noten

Ingrediënten (Voor 2 personen) :

  • 1 witlofsalade
  • 1 appel
  • 1 klein rode ui
  • 1 handvol noten
  • Walnootolie (Of een andere lichte olie)
  • Appelazijn
  • Zoete mosterd
  • Plat peterselie

Voorbereiding :

  1. Snijd de rode ui in dunne plakjes en laat deze op een laag vuur fruiten.
  2. Snijd de witlofsalade in reepjes en laat deze enkele minuten in de pan slinken.
  3. Snijd de appel in fijne partjes.
  4. Een vinaigrette maken met mosterd, azijn, olie en gehakte peterselie.
  5. Meng de witlofsalade, de appel, de geroosterde noten en de vinaigrette.
  6. Serveer lauw of op kamertemperatuur.


Derde recept: Roerbak van witlofsalade, kastanjepaddenstoelen, geroosterde aardappelen en uien

Ingrediënten (Voor 2 personen) :

  • 1 witlofsalade
  • 200g kastanjechampignons
  • 2 Alouette aardappelen
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook (Voor de liefhebbers)
  • Plat peterselie
  • Olijfolie

Voorbereiding :

  1. Snijd de aardappelen in blokjes, rooster ze 30 minuten in de oven op 200°C met een scheutje olie.
  2. De ui, de knoflook en de champignons in de pan aanstoven.
  3. Voeg de fijngehakte witlofsalade toe aan de pan.
  4. Voeg de aardappelen toe, bestrooi met platte peterselie en serveer warm.


Vierde recept: Verse mesclun met witlofsalade, spinazie, sla en radijs

Ingrediënten (Voor 2 personen) :

  • 1 handvol witlofsla
  • 1 handvol spinazieblaadjes
  • 1 handvol bladeren van rode eiken sla
  • 6 tot 8 roze radijzen (met hun loof)
  • Bonus: Enkele takjes peterselie

Voorbereiding :

  1. Was en droog zorgvuldig alle bladeren.
  2. Fijnsnijden van de witlofsla, de spinazie als ze groot zijn, en de sla.
  3. Snijd de radijzen in dunne schijfjes of in parten, afhankelijk van hun grootte.
  4. Alle groenten in een grote kom mengen met de peterselie.
  5. Voeg een vinaigrette naar keuze toe.


Daarom wensen we jullie een goede eetlust en tot de volgende keer! 😁

Aanmelden om een reactie achter te laten