Beste Kameraden, goedemorgen !
Dankzij de creatorenmarkt van afgelopen weekend hebben we de kans gekregen om ons voor te stellen, ons project en onze ambities te presenteren, en om u te leren kennen.
Vandaag willen we het hebben over onze mascotte: de radijs. In dit artikel ontdekt u interessante of grappige feiten over radijzen en hoe u ze kunt kweken.
Wist u dat ?

Speedy Radijs
Radijs groeit extreem snel. Voor sommige variëteiten hoeft u na het zaaien van uw zaden slechts 3 tot 4 weken te wachten om te oogsten!

Superafschrikmiddel!
Wanneer je een radijs eet, merk je dat ze een pittige smaak hebben. Welnu, de ongedierte ook, wat radijzen een super insectenafschrikmiddel maakt.

Alles is goed erin!
De bladeren van radijzen zijn eetbaar, ze kunnen gebruikt worden in soep, in salades en andere gerechten!

Een Mexicaanse ster
In Oaxaca, Mexico, elke 23 december is er een festival genaamd "Noche de Rábanos" (Nacht van de Radijzen). Kunstenaars snijden gigantische radijzen om verbazingwekkende kunstwerken te creëren. Deze sculpturen kunnen alles vertegenwoordigen, van religieuze scènes tot mythologische figuren.

Een zeer oude groente
Het schijnt dat radijzen deel uitmaakten van de rantsoenen van de arbeiders die verantwoordelijk waren voor de bouw van de piramides. Inderdaad, ze hadden behoefte aan een voedzame groente die gemakkelijk en snel te verbouwen was, en die kon groeien onder moeilijke weersomstandigheden.

Een echte kameleon
Uiteindelijk is de radijs de kampioen van de aanpassing. Afhankelijk van de plaats waar de radijzen worden gekweekt, de temperatuur, het weer, het type grond, enzovoort... zullen de radijzen totaal verschillende vormen en kleuren aannemen! Bijvoorbeeld, een radijs die groeit in een vochtige en koele grond zal zoet en glad zijn, terwijl hij scherp en krom zal zijn in een droge en warme grond.
Hoe ze te kweken?
Radijs worden geplant na de vorst in maart tot september en worden geplant in een zonnige hoek van uw tuin.
Om uw radijzen te planten, is het heel eenvoudig! Graaf greppels van 30 cm uit elkaar en leg de zaden erin zonder ze te dicht op elkaar te leggen (meestal rekent men op 1 tot 3 cm tussenruimte). Bedek de zaden vervolgens met 1 cm tot 3 cm aarde, druk licht aan en geef water. Wanneer de bladeren beginnen te verschijnen, dun de radijzen uit die te dicht op elkaar staan. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden. De radijzen zijn klaar om geoogst te worden wanneer ze lichtjes uit de grond komen of wanneer ze een voldoende grote grootte hebben bereikt. Laat ze ook niet te lang doorgroeien, anders kunnen ze hol worden.
Wat het koken betreft, gaan we zelf experimenteren met de radijzen van de wedstrijd van november om jullie daarna goede recepten voor te stellen! 😋