Deze blog is een beetje lang, daar ben ik het mee eens, maar informatief om het tuinbouwaspect van de Compagnie du Radis te begrijpen.
(In cursief en op een roze achtergrond, zult u de (pech)kans hebben om mijn gedachten te lezen - met een correcter taalgebruik dan de echte 😒)
Veel leesplezier!
De grond voorbereiden voor het volgende seizoen
Sinds enkele weken gaan we regelmatig paardenmest halen bij een kennis in ons dorp. Deze week dacht ik dat het tijd was om de laatste groenten (prei, spruitjes, zwarte radijs) te oogsten en de mest over de nu lege percelen te verspreiden. Voor de kenners, het is verse mest, niet gecomposteerd. Daar komen we later op terug!
Parallel aan de mest hebben we ook verschillende hopen bladeren van de bomen in de tuin op voorraad.
Geen seconde te verliezen, ik ga ervoor.
- Hier oogst ik de laatste groenten. Ik blancheer de prei en de spruitjes en ik maak een heerlijke - hoop ik - aardappelpuree met radijs! Recept komt eraan in onze video van deze donderdag 🤩
- Aujourd'hui, j'épand les feuilles et le fumier.
D'abord les feuilles et ensuite le fumier... oui, c'est important !!!

Vervolgens ga ik achter mijn computer zitten om deze blog te schrijven en zoek ik wat technische informatie, zoals Koolstof VS Stikstof, om de blog aan te vullen.
"En g... ik heb toch wel heel wat domme dingen gedaan 😒"
Goed! Laten we beginnen bij het begin.
Overigens, wat is mest?
Ten eerste is mest een amendement en geen kunstmest.
Het is belangrijk te weten dat een plant voornamelijk drie mineralen nodig heeft: Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K) om te groeien. Deze behoeften variëren van plant tot plant, maar ze maken altijd deel uit van de vergelijking.
Een meststof is bedoeld om de plant rechtstreeks te voeden door de minerale elementen te leveren die ontbreken in de grond. Zodra ze door de plant zijn opgenomen, moet er opnieuw worden aangebracht.
Een amendement wijzigt en verbetert de fysieke structuur van de bodem, inclusief pH, waterretentie en beluchting van de bodem. Ze zijn veel minder rijk aan mineralen dan meststoffen en geven deze slechts geleidelijk vrij als ze worden afgebroken, vooral onder invloed van de talrijke levende organismen die in de bodem aanwezig zijn.
In het (zeer) kort, een amendement is een zeer traag werkende meststof met duurzame effecten op de lange termijn.
Vers of gecomposteerde mest?
Le fumier frais, c'est celui qui vient du c... du cheval ou de la vache 🤔 tandis que le fumier composté est du fumier frais qu'on met en tas pour qu'il chauffe jusqu'à atteindre une température suffisante pour démarrer le processus de fermentation.
Het voordeel van verse mest is dat, omdat het grover is dan gecomposteerde mest, het meer werk vraagt van de levende organismen in de grond om het af te breken en daardoor deze organische leven vermenigvuldigt. Aan de andere kant heeft het, naast enkele kleine nadelen, het grote gebrek dat het nog sporen kan bevatten van wat het dier heeft gegeten en dus potentieel medicijnen, ontwormingsmiddelen ...
Het is daarom raadzaam om gecomposteerde mest te verspreiden, omdat tijdens het composteringsproces de hitte boven de 50° uitkomt en bacteriën, virussen, parasieten en andere ongewenste stoffen doodt.
Kleine recept voor een effectieve compostering.
- Plaats de hoop mest op een steun - takken, pallets ... - zodat het "sap" van de fermentatie kan uitlekken 😋
- Ongeveer om de 6 weken de mest om te keren zodat alle delen 50° bereiken.
- Minimaal temperatuur van 50° gedurende 6 weken moet blijven voor een effectieve sanering. Het duurt dus langer in de winter 🧑🎄
- De mest bedekken om uitspoeling door regenwater te voorkomen.
"En natuurlijk, de mest die ik heb is ... vers!"
Wanneer mest uitbrengen?
Als we verse mest gebruiken, moet je
- ... het in de herfst uit te strooien zodat het na enkele weken op natuurlijke wijze kan verteren door contact met de lucht.
- ... het niet begraven om de eerder genoemde sanitaire redenen.
- ... het vooral niet onder de voet van reeds gevestigde planten plaatsen om te voorkomen dat de wortels verbranden.
Als we composteerbare mest gebruiken, kunnen we deze in het voorjaar eind maart verspreiden.
"Poeh! Ik heb spruitjes achtergelaten met veel mest eromheen zodat ze nog wat kunnen groeien!"
Hoe gebruik je mest?
Als het vers is, heeft de mest zuurstof nodig om te ontbinden. Maar tegelijkertijd kan het tot 50% van zijn stikstof verliezen door vervluchtiging.
Daarom raden we aan ...
- ...of begraaf het heel licht - minder dan 10 cm, zodat het in een aërobe omgeving blijft ("Ja, dat woord wilde ik gebruiken").
- ... of het te bedekken met stro, hooi, gemaaid gras of dode bladeren.
Pour le fumier composté, c'est plus simple. Si le sol regorge de vie, on le laisse en surface et on laisse les petites créatures s'en occuper, sinon, on l'enterre.
"Super cool! Ik heb gewoon het omgekeerde gedaan. Ik heb de bladeren EN DAN de mest gedaan!"
Conclusie
Hmm !
Dat is dus niet helemaal het geval!
Zolang het licht was, heb ik al het mest en de dode bladeren zo goed en kwaad als het ging omgedraaid. Morgen ga ik de overgebleven spruitjes oogsten. Gelukkig is dit alles gedaan op het perceel "privétuin".
Daarentegen is het nu een uitdaging voor de lente!
We moeten absoluut een grote hoeveelheid mest (koe en paard) vinden zodat deze klaar is voor de lente. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar reeds gecomposteerde mest.
En uiteindelijk zullen we doorgaan met het ophalen van onze aanhangers met verse mest om deze uit te strooien op een perceel dat pas later in het seizoen bewerkt zal worden.
"We leren, we delen ... dat is de Compagnie du Radis 😘"